Skuldsanering

Färre i Jämtland söker hjälp med skuldsanering

4:21 min

Jämtlands län går mot strömmen när allt fler i Sverige söker hjälp med skuldsanering.

Statistik från Kronofogden visar på en ökning i Sverige som helhet och att Jämtland är ett av de län där skuldsaneringen minskar.

Det stora undantaget är Strömsunds kommun, där statistiken istället visar på en ökning. Men det behöver inte betyda att fler plötsligt blivit skuldsatta, utan att det är fler som bestämmer sig för att söka hjälp säger Fredrik Abrahamsson, teamchef för skuldsanering på kronofogden i Östersund.

– Att fler nu av olika anledningar lämnar in ansökningar om skuldsaneringar ser vi positivt på. Vi vet att det finns väldigt många som är väldigt överskuldsatta.

Enligt Susanne Hansson, kommunalråd i Strömsunds kommun, kan ökningen i Strömsund bero på att kommunen har valt att satsa i skuldsaneringsfrågan, genom bland annat skuldrådgivning.

– Vi har ökat våra resurser, så att fler kan få tillgång till det hjälp och stöd som kommunen kan ge. Ökningen är ett bevis på att man söker den hjälp man har rätt att få.

Lena Melander hänvisades till kommunens skuldrådgivning efter många försök att själv lösa sin 22 år gamla skuld. Där har hon fått hjälp att forma sin ansökan till skuldsanering som snart ska skickas in och Lena uppmanar nu fler att söka hjälp.

– För mig är det helt sanslöst, att det finns den här hjälpen att få. Jag visste inte om att kommunen kunde hjälpa mig att ta tag i problemet. Det blir en helt annan kvalité på livet om man kan få ordning på sina skulder.