Huvudmannen, imamen, Uzbekistan, Strömsund
Bild på den misstetänkta torpeden från en övervakningskameraFoto: Polisen
Imamdådet

Åtalas för mordförsök på imamen i Strömsund

3:04 min

För sannolikt första gången kommer en åklagare i svensk domstol att peka ut en stat för ett attentat i Sverige. Uzbekistan anklagas för mordförsöket på en regimkritiker i Strömsund 2012.

Det såvitt känt unika åtalet väcks på tisdagen.

Åklagaren Krister Petersson säger till P4 Jämtland att man har teknisk bevisning som binder den misstänkte 37-årige mannen till brotten. Bland annat har man hittat både DNA och fingeravtryck från den misstänkte på den ryggsäck med en revolver som hittades i anslutning till mordplatsen, samt i det rum den misstänkte hyrde i Strömsund en kort tid före mordet.

I augusti i år överlämnade Ryssland en uzbekisk misstänkt torped till Sverige. Det skedde 3,5 år efter mordförsöket på en av de tyngsta uzbekiska regimkritikerna i världen, imamen Obid Nazarov. Under utredningen har allt fler ledtrådar kommit att peka mot den uzbekiska diktaturen, berättar Petersson.

– Det är alldeles uppenbart att det här var en regimkritiker som man ville åt, säger han till TT.

Med sin internationella, politiska dimension lär målet vara det enda i sitt slag i svensk rättshistoria, och skulle platsa i en agentroman.

Den 37-årige misstänkte skytten förnekar brott, men medger att han varit i Strömsund. Regimen har såvitt känt aldrig kommenterat attentatet.

Petersson misstänker att mäktiga krafter har hjälpt mannen. Normalt är det dyrt och tidsödande för uzbeker att få pass och nödvändigt utresevisum från hemlandets korrupta byråkrati. Men inte för 37-åringen.

– Här har det flutit på osedvanligt enkelt.

Med ett intyg från vd:n för den uzbekiska toppklubben i fotboll, Pachtakor Tasjkent, om att mannen ska besöka en klubb i Estland, får han visum till Schengen-unionen. 37-åringen får på kort tid ut två pass och två visum. -Uzbekiska myndigheter har också visat en total ovilja att svara på mina förfrågningar, säger Petersson.

Den estniska klubben får inget besök. Med sitt visum kommer mannen däremot till Sverige, där ett uzbekiskt par hjälper honom att lokalisera Nazarov. De frias dock senare i domstol från medhjälp till dådet.

Den 18 februari 2012, fyra dagar innan Nazarov skjuts i Strömsund, får den nu misstänkte torpeden pengar överförda till Sverige från en man i Moskva. Den mannen verkar vara identisk med en person som det uzbekiska paret i Sverige har Skype-kontakt med i anslutning till attentatet.

Enligt ryska bolagsregister driver mannen i Moskva ett företag kallat Zeromaks. För den som följt Uzbekistan är namnet synonymt med regimen. Ett Schweizregistrerat bolag med stavningen Zeromax var nämligen Uzbekistans kanske mest kända och skandalomsusade jätteföretag. Det anses ha kontrollerats av diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova, känd för Telia Soneras mutmisstänkta affärer i landet. Zeromax stod 2010 för den kanske största konkursen i Schweiz historia.

Andra uppgifter väcker frågan om paret i Sverige hjälpt regimen tidigare. I början av juni 2011 besöker kvinnan och en annan uzbekisk tillrest man Berlin. Semester, hävdar hon. I samma veva, den 28 maj 2011, har prominenta uzbekiska oppositionspolitiker i exil samlats i den tyska huvudstaden för att grunda en ny rörelse, PMU. Det sker samtidigt som den arabiska våren rasar som starkast, en utveckling Karimovregimen sannolikt vill göra allt för att förhindra på hemmaplan.

I september samma år skjuts så en av PMU-grundarna från Berlinmötet, Fuad Rustamchodzjajev, till döds i Ryssland, där han bor. I november möts PMU-ledare på nytt i Stockholm. Med är också Obid Nazarov, som ger rörelsen sitt stöd. Tre månader senare skjuts Nazarov.

Sedan paret friats i svenska domstolar 2012-13 lever de kvar i Sverige. Men när den misstänkte torpeden grips i Moskva i januari i år på svensk begäran händer det något enligt åklagaren Krister Petersson.

– Såvitt jag vet åker mannen strax därefter tillbaka till Uzbekistan. Något senare försvinner även kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista