Polisen spärrade av ett stort område. Foto: Anna Ahlström/SR
Polisen spärrade av ett stort område. Foto: Anna Ahlström/SR
Rättegång

Rättegång mot 17-åring som knivhögg kvinna till döds

1:06 min

I dag inleddes rättegången mot den 17-åring i Sundsvall som misstänks ha mördat en 26-årig kvinna från Östersund i Sundsvall i september.

Det var strax efter klockan tio tisdagen den 8 september som den 26-åriga kvinnan hittades livlös i en grässlänt vid en gångväg i närheten av Nacksta, väster om Sundsvall. Drygt en halvtimme senare anmälde 17-åringen sig själv till polisen och berättade att han mördat en kvinna.

Redan dagen före mordet hade 17-åringen bestämt sig för att han skulle skada någon person så att polisen kom till platsen och hans förhoppning var att polisen då skulle skjuta honom. Detta berättar 17-åringen redan i första förhöret. Han beskriver det som en dröm, en önskan, som funnits hos honom sedan han var elva år. 17-åringen har under många år mått dåligt, men han har inte har pratat särskilt mycket om hur han har mått.

– Jag har försökt vara glad, säger han i förhör.

17-åringen har också under sin uppväxt blivit misshandlad av sin mamma, något som mamman dömdes för 2011. 17-åringen gick under en period hos psykolog men tyckte inte att det gav något. Under det senaste sommarlovet började 17-åringen isolera sig mer. En av 17-åringens kompisar berättar om hur han inte ville umgås med någon. Den kontakt han hade med sina kompisar skedde främst via datorspel.

När 17-åringen tog bussen till skolan den 8 september tog han med sig en större fällkniv, gick till skolan och låste in sin väska. Han tog med kniven och gick i väg för att leta efter ett område med få människor och gick då västerut mot Nacksta.

På en gångväg såg han den 26-åriga kvinnan som nyss lämnat ett av sina barn på förskola. I förhören berättar 17-åringen att han gick efter kvinnan. När hon vände sig om fick han panik och sprang fram och högg henne flera gånger med kniven. Han lämnade därefter platsen och berättar i förhör att han ville bort från kvinnans skrik och allt blod.

Bara ett par minuter senare kom en yngre man promenerande längs stigen, upptäckte den livlösa kvinnan och han började då göra hjärt- och lungräddning. Strax efter tio var de första poliserna och ambulans på plats.

När 17-åringen lämnade kvinnan för att gå mot polisstationen började han tänka på det han har gjort, berättar han i förhör.

– Jag tänkte på kvinnans familj, jag tänkte på min familj, jag tänkte varför jag, jag kunde ha gjort det annorlunda men gjort är gjort, säger han i förhör.

17-åringen har på vägen iakttagits av en annan kvinna som var ute och sprang och som sannolikt såg 17-åringen gå bakom den 26-åriga kvinnan och hon tyckte att han beteddet sig märkligt. En annan man såg också 17-åringen i närheten av bron vid sporthallsbadet. 17-åringen har i förhör berättat att han tvättade av händer och kniven i Selångersån. Efter det gick 17-åringen till polisstationen, tog en kölapp och satte sig att vänta på sin tur. Enligt receptionisten hade han väntat i nästan 20 minuter innan han gick fram till receptionen och berättade att han hade mördat en kvinnan.  

Som bevis har åklagaren en kniv med offrets blod på och blod från offret på 17-åringens kläder och vittnen som sett 17-åringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista