Biskop Hans Stiglund, Luleå stift. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Biskop Hans Stiglund, Luleå stift. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Uppsala

Kyrkomötet säger ja till ILO-konventionen

Biskop Hans Stiglund om kyrkomötets beslut
4:44 min

Svenska kyrkan säger ja till ILO-konventionen 169, som erkänner urfolks rätt till sin identitet, språk och religion samt traditionell rätt till land och vatten.

Med en klar majoritet gav kyrkomötet idag sitt stöd till en motion om ILO 169.

- Jag är glad, säger Hans Stiglund, biskop i Luleå stift.

ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter är en fråga som symboliserat de motsättningar som finns kring landrättigheter i norra Sverige.

Det är med andra ord en omstridd fråga svenska kyrkan fått i sin famn.

Frågan gick till omröstning vid kyrkomötet idag och med röstsiffrorna 139 för, 79 mot och 25 som avstod.

En spontant applåd hördes efter beslutet.

- Jag ville ju att vi skulle ta beslutet redan förra året – samtidigt vet jag att det är en komplex fråga, säger biskop Stiglund.

Det är ledamöterna Olle Burell (s) och Johan Åkesson (s) som lämnat in en motion om att svenska kyrkan ska uppvakta riksdag och regering till stöd för en ratificering av ILO-konventionen 169.

För ett år sedan sa kyrkomötet nej till en liknande motion – vilket möttes av starka reaktioner.

Flera samer lämnade kyrkan efter beslutet.

Svenska kyrkans representanter tycktes tagna på sängen av de starka reaktionerna och flera höga företrädare fick gå ut offentligt för att påpeka att kyrkan faktiskt jobbar med samiska rättighetsfrågor.

Bland annat skrev ärkebiskopen Antje Jackelén ett debattinlägg med rubriken Samernas urfolksrättigheter måste tas på större allvar

I september sa kyrkolivsutskottet ja till motionen från Burell och Åkesson, en signal om att kyrkan svängt.

På tisdagen fullbordades kyrkans svängning sedan en majoritet av kyrkomötets 251 ledamöter nu alltså sagt ja till ILO 169.

 

Det här är ILO 169

1989 antogs ILO 169 av Internationella Arbetsorganisationen ILO, FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. ILO har som grundläggande mål att bekämpa fattigdom och befrämja social rättvisa.

ILO 169 är grundat på att principerna från FN:s övriga rättighetsdeklarationer ska gälla även urfolk. Det finns flera tusen olika urfolk i världen, totalt är det omkring 300 miljoner människor som tillhör något av urfolken.

Samerna är Europas enda urfolk och de lever i fyra länder; Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Norge är det enda av de länderna som ratificerat ILO 169.

Konventionen ILO 169 innehåller 44 artiklar som erkänner urfolks rätt att bevara och utveckla identitet, språk och religion. Artiklarna säkerställer bland annat rätten till sjukvård och utbildning, samt rätten att delta i beslutsprocesser som berör urfolken.

Ett par av artiklarna säger att urfolkens traditionella rätt till land- och vatten ska erkännas. Det är framförallt dessa artiklar som gjort att ILO 169 varit och är än idag så omdebatterad i Sverige, och de är också en bidragande orsak till att Sverige ännu inte ratificerat ILO 169.

Läs hela ILO 169 (engelska)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".