Foto: Matthew Brown/AP/TT
Foto: Matthew Brown/AP/TT
Miljö

Länets kommuner och regionen placerar pengar i oljebolag

3:59 min

Pengar från länets kommuner och regionen går till oljebolag. Det visar en granskning P4 Jämtland gjort.

Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner investerar i oljebolag - exempelvis Exxon Mobil, Lundin Petrolium och det ryska oljebolaget Lukoil - genom innehav i olika fonder.

Det visar en granskning P4 Jämtland gjort.

Samtidigt har kommunerna som mål att minska sin klimatpåverkan och arbeta för hållbarhet. Och trots riktlinjer till fondplacerare att de ska tänka etiskt.

Till exempel har Strömsund 185 miljoner i en pensionsstiftelse där flera oljebolag finns med i fondportföljen.

Kommunalrådet i Strömsund Susanne Hansson (S) säger att det är svårt att exakt veta vilka bolag och vad oljebolagen står för i fonderna.

– Vi har fondförvaltare som håller koll på placeringarna åt oss. Vi är inte nere på den detaljnivån. Däremot har vi riktlinjer på hur man ska placera. Och där har vi tagit ställning till miljö, hälsa och demokratiska fri och rättigheter, säger hon.

Kommunalrådet i Östersund Karin Thomasson (MP) tror inte att det är en god investering att satsa pengar i oljebolag.

Hon tycker att det är bättre att investera i klimatsmarta bolag:

– Jag tror att miljöetiska fonder kommer att ge avkasting på sikt. Fossilt är helt ute. Det kommer inte att löna sig i framtiden, säger Karin Thomasson.

Regionen och kommuner med oljeaktier

Regionen:

Har bland annat 22 miljoner i SEB etisk globalfond innehåller bland annat innehav i American Electrical Power, ett amerikanskt kraftbolag vars kapacitet enligt hemsidan till 60 procent består av koleldade kraftverk. BHP Billiton, ett engelsk-australiensiskt bolag som bland annat utvinner kol, olja och uran.

Har 47 miljoner i Carnegie Strategifond. Innehåller bland annat innehav i Oddfjell ett norskt företag som bland annat som har olje- och gasfartyg. Seadrill, ett företag som har sitt huvudkontor i Bermudas och som bland annat borrar efter olja till havs.

Östersund:

Har 64,3 miljoner i SEB etisk global indexfond, ett av de tio största innehaven är Exxon Mobil Corporation.

119 miljoner i SEB Swedish Ethical Beta Fund Ett av innehaven är i Lundin Petrolium, ett svenskt olje- och gasbolag och ett annat i African Oil, ett olje-och gasbolag med tillgångar i Kenya, Etiopien och Somalia.

Strömsund:

Anlitar en Pensionsstiftelse där extern förvaltare som sköter placeringar. Har 186 miljoner kronor där. I pensionsstiftelsen finns 36 olika fonder, bland annat innehav i SPP Emerging Markets SRI och där finns bolag som Bharat Petrolium Corp LTD (olja och gas), China Oilfield (olja + service till oljebolag), China Petrolium & Chemical (exploaterar olja), Lukoil ADR (en av Rysslands största oljeproducenter), Polsky Koncern Naftowy orlen (olja och gas), Gazprom (rysk olja) och Ssangyong oil refining (Koreanskt oljeraffinaderi).

SPP Aktiefond Global. Har bland annat placeringar China Oilfield (olja + service till oljebolag), China Petrolium & Chemical (exploaterar olja), Ecopetrol (ett oljeföretag i Colombia).

Swedbank Robur Access USA. Etta av deras fem största innehav är Exxon. Där finns även bland annat inne hav i Marathon Oil (ett amerikanskt olje- och naturgasföretag).

Åre:

3 miljoner kronor i Nordea Institutionella Aktiefonden Stabil. Den har innehav av Exxon samt flera företag som sysslar med naturgas bland andra Tokyo Gas (som är ett av de största företagen som levererar naturgas i Tokyo) NextEra Energy (som bland annat har kraftsationer som drivs av naturgas). Enagas (spanskt företag som levererar naturgas i Spanien) och Hong Kong Electric (som har kraftstationer som drivs med naturgas).

Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista