Domstolarna

Skärpt säkerhet inför rättegång mot misstänkt torped

2:20 min

Säkerheten vid både häktet och Östersunds tingsrätt höjs inför rättegången som inleds på måndag mot den man som misstänks för mordförsök på imamen Obid Nazarov i Strömsund.

Enligt åtalet befinner sig redan den misstänkte torpeden i häktet i Östersund. Tidigare har han suttit på en säkerhetsavdelning i Stockholm och vid häktesförhandlingen tidigare i höst medverkade han av säkerhetsskäl på länk från Stockholm.

Att den 37-årige mannen flyttas till Östersund ställer stora krav på det tillfälliga häktet som ligger i anslutning till polishuset, och det är kriminalvårdens egen underrättelsetjänst som ansvarar och planerar för bevakningen.

Alla som besöker Östersunds tingsrätt under nästa vecka kommer att mötas av fler säkerhetsvakter och behöva gå igenom en säkerhetskontroll. Oavsett om dom kommer att närvara vid de aktuella förhandlingarna eller ej.

Vid entrén på tingsrätten kommer ett bord stå där folk kan lägga ifrån sig saker som kan ge utslag innan dom passerar säkerhetsbågarna.

– Tanken är att bågarna ska ge utslag för olika farliga föremål som man inte får ha med sig. Det kan handla om exempelvis vapen, knivar och liknande, säger Göran Ingebrand, chef på Östersunds tingsrätt.

Varför gör ni det här?

– Vi ska enligt lagen göra det när det finns risker av olika slag. Det behöver inte vara något konkret hot, säger Göran Ingebrand.

Huruvida det finns en hotbild mot den misstänkta mannen eller ej, vill inte Göran Ingebrand uttala sig om.

– Det varken vill eller kan jag säga något om. Det är mer målets karaktär som gör att jag beslutat om säkerhetskontroll här, säger han.

Det var i februari 2012 som mordförsöket mot imamen i Strömsund ägde rum. Enligt åklagaren finns det både dna och fingeravtryck som binder mannen till brottet.

Den 37-årige misstänkte skytten förnekar själv brottet men medger att han befunnit sig på orten.

Det hela handlar om ett unikt fall. Detta då åklagaren misstänker att den Uzbekiska diktaturen beställt mordet.

Någon liknande rättegång har aldrig tidigare ägt rum i Östersund.

Förutom säkerhetskontrollen vid tingsrättens entré kan det även bli aktuellt med ytterligare åtgärder.

– Dom säkerhetsåtgärder som vi brukar kunna göra är att vi har polis närvarande i tingssalen. Det kan finnas fler poliser också inblandade i och utanför huset. Men det kan jag inte säga något om.

Varför kan du inte säga något?

- Rent generellt vill vi inte berätta om vilka bedömningar vi gör. Det kan vara till skada för dom inblandade, säger Göran Ingebrand. 

Rättegången som kommer att pågå under fem dagar startar måndag 23 november.