oljerigg
1 av 2
Foto: Pi Frisk/TT.
Karin Thomasson (MP), kommunalråd i Östersund. Foto: Filip Gustafsson Högman/SR
2 av 2
Karin Thomasson (MP), kommunalråd i Östersund. Foto: Filip Gustafsson Högman/SR
Miljö

Sveriges kommuner och landsting äger fondbolag som har oljeaktier

Karin Thomasson: Oljebolag ges möjlighet att utvecklas
2:18 min

Aktieinnehav i BP, Shell och franska oljebolaget Total. Det finns hos KPA Pension där pengar från många länsbors tjänstepensioner hamnar.

Pensionsbolaget KPA ägs delvis av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Kommunalrådet Karin Thomasson (MP) sitter med i styrelsen i SKL. Hon tycker inte om att pengar från länet hamnar hos oljebolag.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt eftersom riskkapital är en förutsättning för företag att utvecklas. Och det är klart att placeras pengar i oljebolag så har de möjligheten att utvecklas och växa. Jag skulle hellre se att man satsar på den förnybara sektorn, säger hon.

De senaste fem åren har Region Jämtland Härjedalen och fem av kommunerna i länet betalat in över 650 miljoner kronor till anställdas tjänstepensioner. Det visar en granskning som P4 Jämtland har gjort.

Om anställda inte gör ett aktivt val hamnar de hos KPA Pension. Det är ett bolag som ägs till 40 procent av Sveriges kommuner och landsting, resten ägs av Folksam. KPA har innehav i flera olje- och gasbolag runt om i världen. 

KPA:s hållbarhetschef Eva Axelsson tycker att det är viktigt att vara kvar i fossila bolag som exempelvis BP och Shell för att påverka bolagen att bli mer miljövänliga.

– KPA:s investeringsfilosofi är att vara den ansvarsfulla ägaren, genom att använda vår finansiella styrka. Då kan vi förändra, säger hon.

Karin Thomasson tycker att det kan vara dags att ta upp frågan.

– Någon sorts riktlinjer skulle vi kunna lägga via ägardirektiven. Men jag är inte så insatt i den här frågan ännu, säger hon.

Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".