Renate Hedung, äger och driver Hotell Köjagården i Edsåsdalen. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
Vid årskiftet försvinner den fasta bredbandsuppkopplingen i Edsåsdalen i Åre kommun. Renate Hedung, som äger och driver Hotell Köjagården, måste nu förlita sig på en mobil bredbandsuppkoppling. Samtidigt kommer skidturtister använda 4G-masten som står i byn.
Beredband

Edsåsdalen utan bredbandsuppkoppling efter nyår

3:33 min

Om några veckor förlorar hushållen i Edsåsdalen den fasta bredbandsuppkopplingen. Hushåll och turister får samsas om trafiken i det mobila nätet.

Årets skidsäsong är inledd och de första turisterna checkar in på Hotell Köjagården i Edsåsdalen i helgen.

Renate Hedung, som äger och driver Hotell Köjagården i Edsåsdalen i Åre kommun, är orolig. Vid årsskiftet upphör den fasta bredbandsuppkopplingen och hotellet måste nu ta betalt, göra bokningar och sköta bokföringen via mobilt bredband och den 4G-mast som står i Edsåsdalen.

– Jag vet inte hur den här uppkopplingen fungerar och jag vet inte vad som händer när alla turister kommer hit och vill använda kapaciteten i 4G-masten, säger hon.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista