Mindre bäck vid skidacke. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
1 av 2
Här är bäcken som står i centrum för den polisanmälan som länsstyrelsen skickat in. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Man framför skickbacke Vemdalen.
2 av 2
Torgny Svensson chef för Skistar i Vemdalen. Foto: Fredrik Vestberg/SR
Miljöbrott

Skistar i Vemdalen misstänks för miljöbrott

1:45 min

Länsstyrelsen har polisanmält Skistar i Vemdalen för nedsmutsning och förändring av ett vattendrag. Nu pågår polisutredning.


Nu har åklagare beslutat om att inleda förundersökning för att en mindre bäck har flyttats och grävts över utan att man sökt tillstånd för det.

Det sägs ha orsakat grumling i Veman, vilket Skistars chef i Vemdalen, Torgny Svensson, inte håller med om.

– Absolut inte, inte ens i närheten. Det är ett hypotetiskt långskott. Det är en rännil det här som går in i ett antal bäckar innan den går ner till Veman, säger han.

Vattendraget, eller rännilen som Torgny Svensson kallar den, är en mindre bäck som numera går i en cirka halvmeter bred trumma under den nya liften i område väst på Vemdalsskalet.

En utbyggnad som Skistar plöjt ner 63 miljoner kronor i.

Det var förra sommaren i samband med att arbetet sattes igång som det började komma in klagomål till kommunen om grumling i Veman.

Efter ett års utredning har nu länsstyrelsen kommit fram till att man anser att Skistar bryter mot lagen och borde ha sökt tillstånd när man började bygga liften.

Miljöåklagare Charlotta Tanner har beslutat att förundersökning ska inledas.

– De har ändrat ett vattendrag och det kan ha påverkat miljön. Man ska anmäla innan för att tillsynsmyndigheten ska få en möjlighet att kanske rätta till eller göra den här verksamheten så bra som möjligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista