Friidrott

Friidrottsstjärnan Linda Haglund död

Linda Haglund, en av Sveriges mest framgångsrika friidrottare genom tiderna, avled i lördags på Södersjukhuset i Stockholm, skriver dn.se.

Linda Haglund behandlades på sjukhus efter en tids ryggsmärtor.

– Läkarna konstaterade en propp i ena lungan och man hittade dessutom att Linda hade cancer i stora delar av kroppen, säger Lindas bror Jimmy Haglund till dn.se.

Linda Haglund var en av de berömda 56:orna, en samling sällsynt framgångsrika idrottare som alla var födda 1956. I den gruppen ingick även Björn Borg, Ingemar Stenmark, Frank Andersson och Thomas Wassberg.

Karriären fick ett abrupt slut när hon fälldes för dopning 1981.

– Hon var en av våra största friidrottare på 70- och början av 80-talet. Hon var vår kanske första kvinnliga internationella stjärna i modern tid, säger Svenska friidrottsförbundets tillträdande generalsekreterare Stefan Olsson, till TT.

Naturlig talang

Den mångårige friidrottsledaren Arne Ljungqvist såg tidigt den talang Linda Haglund visade som sprinter.

– Jag såg henne redan som 15-åring på Sollentunavallen och hon hade en naturlig talang och blev också en världsstjärna, säger Arne Ljungqvist till TT.

Han kom också att på nära håll bevittnade Haglunds trista slut på karriären med dopningsanklagelserna, som ledamot i internationella friidrottsförbundets medicinska kommitté, när hon fälldes för dopning 1981.

Linda Haglund blev en av de första som fälldes när reglerna mot dopning skärptes i början av 1980-talet.

– Linda var ung och hävdade att det var tabletter hennes tränare försett henne med och att hon inte visste vad hon stoppade i sig, säger Arne Ljungqvist, som var svenska friidrottsförbundets ordförande 1973-81.

Tolv SM-guld

Linda Haglund var Europamästare på 60 meter inomhus 1976 och kom tvåa i EM utomhus 1978 och fyra i OS 1980.

Hon vann tolv SM guld under åren 1974-1981 och innehar fortfarande de svenska rekorden på 100 och 200 meter.

Delar av det svenska friidrottslandslaget befinner sig just nu på träningsläger på Kanarieöarna. När TT talar med Stefan Olsson har han precis nåtts av dödsbeskedet.

– Det kom helt överraskande. Jag reagerar med chock och bestörtning. Vi på friidrottsförbundet har inte fått någon information på något sätt.