Välgörenhet

Julklappar från Jämtland på väg till barn i östra Europa

1:33 min

För 19:e året i rad genomför Läkarmissionen Projekt Julklappen. I år är sex förskolor i länet med i insamlingen av julgåvor till barn i andra länder. 

Föreningar, företag, privatpersoner och skolor hjälper till att slå in paket som tillsammans med en personlig hälsning skickas till barn i östra Europa.

Litsvägens förskola i Östersund är en av sex förskolor i länet som deltar i projektet.

– Det är andra året vi deltar. Det är viktigt att man får lära sig att det är bra att hjälpa andra, att få insikten att det finns många behövande som inte får julklappar, som inte är överösta med julklappar som barnen i Sverige kanske är.

Det säger Annelie Fransson, barnskötare på Litsvägens förskola.

Barnen på Litsvägens förskola har slagit in totalt 38 paket, som innehåller till exempel hygienartiklar, kritor, ritblock och godisaskar. Annelie Fransson tror att fler skolor i länet skulle delta i projektet om det fanns mer information.

– Projektet har ju funnits länge, men just nu går informationen från mun till mun eller så får man leta efter informationen själv. Läkarmissionen kanske måste gå ut mer själv och informera om vad man kan göra för att hjälpa, säger Annelie Fransson

Fakta:

2014 samlades totalt 33 075 paket till projektet, varav 426 samlades in från Jämtland.

Totalt har Läkarmissionen samlat in närmare en halv miljon paket sedan projektet startade 1998.

Insamlingen sker 2-25 november. Paketen delas ut i Rumänien, Ukraina, Moldavien och Georgien.