Vindkraftverk. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
Vindkraftverk. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
Vindkraft

Miljardsatsning ger 30 nya vindkraftverk i Östjämtland

Rolf Nilsson: En stor statsning för Ragunda
4:21 min

En miljardaffär ska ge 30 nya vindraftverk i Bräcke och Ragunda. Det lokala vindkraftbolaget Jämt Vind har tecknat avtal med det kinesiska företaget Huanghe om att starta ett gemensamt energibolag.

Överenskommelsen innebär att flera av Jämt Vinds projekterade vindkraftparker i området kommer att kunna byggas.

- Roligt för oss som bolag och fantastiskt för bygden. Detta ger nya arbetstillfällen och intäkter till en region som verkligen behöver det, säger Jämt Vinds VD Anders Strömblad.

Under bygg- och anläggningstiden väntas cirka hälften av jobben vara lokala/regionala. Arbetstillfällena under drifttiden brukar vara tre fjärdelar lokala.

Och ett tiotal personer kommer att få långsiktiga arbeten genom satsningen, enligt Torbjörn Laxvik, projektledare vid Vindkraftcentrum.se som utfört dessa beräkningar på uppdrag av Energimyndigheten.

Investeringen är Huanghes första utanför Kina. Det nya bolaget har ett uttalat mål om att bygga och förvalta förnyelsebar energi och bli en av de ledande aktörerna i norden. Bolaget, som kommer att ha sitt säte i Hammarstrand, söker därför aktivt fler vindprojekt i närområdet att investera i.

Innan spaden kan sättas i jorden är att Kinesiska staten och energibolaget SPIC ska godkänna affären, vilket görs inom de närmaste månaderna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".