Imamrättegången. Foto: Sveriges radio.
Imamrättegången pågår just nu i Östersunds tingsrätt. Foto: Sveriges Radio.
Imamrättegången

37-åringen kan få livstids fängelse för mordförsöket på imamen

Krister Petersson: Bevisläget ser tämligen gott ut
2:10 min

Den 37-årige man som står inför rätta i Östersunds tingsrätt åtalad för mordförsök på den regimkritiske imamen Obid Nazarov i Strömsund riskerar livstids fängelse om han döms.

Första rättegångsdagen på måndagen inleddes med att åklagare Krister Petersson målade en bakgrundsbild av vad han påstår låg bakom attentatet.

– Det är personer på uppdrag av en främmande stat som har genomfört det här attentatet mot målsäganden, säger han.

Bevisningen består bland annat av att imamen varit betraktad som en terrorist i Uzbekistan, att alla inblandade är uzbeker och att uzbekiska staten vill inte ge någon som helst hjälp i utredningen, vilket pekar på att dådet var beställt av uzbekista staten, menar åklagaren.

Hur ser bevisningen ut mot den 37-åriga mannen som misstänks ha skjutit imamen?

– Det ser tämligen gott ut, vi har en hel del teknisk bevisning som DNA och fingeravtryck och enligt mig har han inte lämnat någon rimlig förklaring till varför han fanns på platsen och att han avsatt DNA spår, säger Krister Petersson.

Vad kommer du yrka på för straff?

– Jag kommer yrka på ett synnerligen kännbart straff och det ingår faktiskt livstids fängelse i det här brottet också, men mer än så vill jag inte säga nu.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".