Cryptosporidium
Så här ser parasiten Cryptosporidium ut, en parasit som härjar i Östersund och orsakar svår magsjuka. Foto: Marianne Lebbad/ Smittskyddsinstitutet
Cryptosporidium

Cryptomålet tas inte vidare till Högsta domstolen

Den friande domen i hovrätten mot Östersunds kommun i målet om det Cryptosporidiumsmittade dricksvattnet kommer inte att överklagas till Högsta domstolen.

Den internationella åklagarkammaren för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö anser att det inte finns något prejudikatsvärde i målet och väljer därför att inte begära prövningstillstånd. Det säger chefsåklagaren Lars Morand till P4 Jämtland.

Östersunds kommun krävdes på tre miljoner kronor i företagsbot för att man inte levererat ett vatten fritt från parasiter under tre månaders tid efter att Cryptosporidium spridit sig under vinter 2010/2011 och omkring 30 000 personer blivit sjuka

Men både Östersunds tingsrätt och Hovrätten för Nedre Norrland friade Östersunds kommun från ansvar.

Vid parasitutbrottet blev omkring 30 000 personer sjuka, och de med kommunalt vatten i Östersund fick koka sitt dricksvatten i tre månaders tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".