Karin Thomasson, Miljöpartiet i Östersund. Foto: Annelie Lanner/Sveriges radio.
Karin Thomasson, Miljöpartiet i Östersund. Foto: Annelie Lanner/Sveriges radio.
Flyktingpolitik

MP om skärpta flyktingpolitiken: Ingen annan väg att gå

Karin Thomasson (MP): Det är fruktansvärt
3:05 min

Regeringen stramar åt flyktingpolitiken rejält i sex punkter. Miljöpartiet som tidigare förespråkat en generös flyktingpolitik gör en plötslig vändning.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att man ska behöva försvåra för människor som är på flykt, säger Karin Thomasson (MP) kommunalråd i Östersund och sammankallande i partistyrelsen - som varit med och utformat förslagen.

De förslag som regeringen presenterade på tisdagen innebär ID-kontroller, tillfälliga uppehållstillstånd, begränsad rätt för anhöriga att komma till Sverige och medicinsk åldersbestämning av asylsökande.

Förslaget möts av kritik från vänsterpartiet, vad säger du om det?

– Jag håller med, det är ingenting som varit lätt att vara med att besluta om - men vi behöver det här andrummet för att rigga systemet.

– Jag kan förstå att det är många miljöpartister som är besvikna på regeringen och på partistyrelsen - men vi såg i det här läget att det inte fanns någon annan väg att gå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".