Mat i stora formar
Arkivbild: Christine Olsson/ Scanpix
Skolmat

Skollunchen kan bli schemalagd lektion

Johan Andersson: Eleverna mår bättre
7:17 min

Glöm ordet "matrast" - det kan nämligen bli så att lunchen i skolan schemaläggs som en lektion i framtiden.

Johan Andersson jobbar på Torsta med utveckling av offentlig mat. Han jobbar just nu med den här idén, att lunchen ska schemaläggas och vara en lektion precis som matte och idrott. Tanken är att det ska fungera så att man bryter den pågående lektionen, klassen går gemensamt till matsalen och äter tillsammans, för att sedan fortsätta t.ex. engelskalektionen. Rasten kommer istället senare på eftermiddagen.

– Det finns en massa fördelar med det här. Man går och har en måltid, man går inte och käkar i sju minuter för att sedan drar på sig skridskorna och ge sig ut på hockeyplanen. Det är en lektionstid, man sitter ner tillsammans och har sina platser.

Det här har testats på några skolor i Sverige och enligt Johan Andersson har det gett goda resultat.

– Eleverna uppfyller sina mål bättre och de mår bättre under eftermiddagen. Man fångar även upp de här eleverna som inte äter. Kanske 10 procent av alla elever, framförallt på högstadiet, äter inte. De kanske sticker på affären och handlar eller så kan det vara så att de tycker att det är jobbigt att gå till matsalen. De vet inte var de ska sitta, de har inga kompisar, är mobbade eller har andra sociala problem. De fångar man upp på det här viset.

Några kommuner i länet har visat stort intresse för att testa på det här och enligt Johan Andersson kan det bli verklighet i skolor i länet från och med hösten 2016.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".