Vattendamm för snökanoner Trillevallen
1 av 2
Här i den nyanlagda smältvattendammen precis nedanför skidbackarna pumpar driftchef Svenne Hedin upp vatten till snökanonerna i anläggningen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Snökanon Trillevallen
2 av 2
Redan vid tre minusgrader är det möjligt att spruta snö i den nya anläggningen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Klimat

Konstsnö nödvändigt ont för att överleva

Svenne Hedin: Konstsnön räddar julen
3:58 min

Trillevallens skidanläggning har tvingats börja med konstsnö. I lördags sattes snökanonerna igång för allra första gången någonsin.

– De sista vintrarna har varit bedrövliga och därför tog vi beslutet att göra konstsnö till den här vintern, säger Svenne Hedin som är driftsansvarig för Trillevallens skidliftar.

I räddningspaketet finns snökanoner för 4,5 miljoner kronor. Tidigare så snösäkra Trillevallen har liksom många andra skidanläggningar fått ta fram den stora plånboken för att investera i konstsnö.

Klimatförändringar med allt mildare vintrar hänger som ett hot i luften över hela vinterturism-branschen och konstsnö är ett nödvändigt ont enligt Svenne Hedin.

Men det är inte bara i snökanonerna det pumpas in miljoner för att vi ska få en vit jul att åka skidor på. Peak Innovation har startat ett 2-årigt snöprojekt för 3,2 miljoner kronor för att klimatanpassa länets vinterturism-destinationer och skidtävlingar. Målet är att skapa bra konstsnö tidigt på säsongen. Ingrid Hedlund är projektledare för snöprojektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".