Messmörsask. Foto: Milko.
Messmörsask. Foto: Milko.
Mejeri

LRF:s länsordförande fruktar följder av messmörsflytt

"Enorm tradition inbyggd i varumärket"
3:33 min

Håkan Nilsson, ordförande för LRF Region Jämtland, tror att länet som helhet har mycket att förlora om messmörstillverkningen försvinner från Östersund.

Foodmarks tillverkning av både messmör och mjukost i Östersund sker i lokaler som ägs av Arla, avtalet som nu sagts upp påverkar på många olika sätt.

– Ur ett Arla-perspektiv är det här väl begripligt att man vill ha någon slags rörelsefrihet inför framtiden, men ur ett regionalt perspektiv är det ju inte alls bra.

Vad tänker du om mjölkböndernas perspektiv om den här delen av mejeriet försvinner?

– Det märkliga är att det kanske är mjölkbönderna det spelar minst roll för. Man måste utgå ifrån att om man tar bort det här mejeriet så är det för att man ser en lönsamhet i att ta bort det, det betyder att det är rent positivt för mjölkbönderna rent ekonomiskt.

Om vi förlorar det här varumärket, vad kan det betyda för länet?

– Det är ju en symbol för länet, ett av Sveriges äldsta livsmedelsvarumärken. Det finns ett hjärta som klappar för mejeriet och en enorm tradition inbyggd i varumärket.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".