Jenny Wik Karlsson, SSR. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Jenny Wik Karlsson, SSR. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Rovdjurspolitik

Samer kritiserar Naturvårdsverkets varganalys

Jenny Wik Karlsson: Rapporten har stora brister
3:23 min

Svenska samernas riksförbund, SSR, reagerar mot Naturvårdsverkets varganalys, där man hävdar att varg har liten påverkan på rennäringen socialt och ekonomiskt.

– Jag tycker rapporten har stora brister när det gäller beskrivningen av renskötseln, framförallt mot bakgrunden att man bortser från de traditionella kunskaperna och renskötarnas egna beskrivningar av såväl de sociala som ekonomiska konsekvenserna, säger SSR:s verksamhetschef Jenny Wik Karlsson, som menar att Analysen ger en skev bild.

Naturvårdsverket har på uppdrag av regeringen utrett gynnsam bevarandestatus för varg. Nu i veckan kom den andra och sista delen av utredningen - som handlar om hur varg påverkar förutsättningarna för bland annat rennäring och fårskötsel samt människors vardag.

I analysen skriver Naturvårdsverket att man utgått från befintligt dataunderlag - men när det gäller renskötsel så finns det inte så mycket sammanställd data om vargens påverkan - så där lyfter man fram exempel på särskilda vargförekomster istället.

Naturvårdsverket konstaterar att exempelvis Junselevargen har orsakat stora problem för rennäringen i det området. Men samtidigt redovisar man siffror för hur mycket ren som vargen dödar baserat på hela renskötselområdet. Av totalt mellan 20 000 och drygt 70 000 rovdjursdödade renar per år så tar vargen inte ens en procent.

– De skapar en bild från naturvårdsverkets sida, att det här är inget problem, utan det är lite av ett hittepå-spel från vår sida, vilket är olyckligt, säger Jenny Wik Karlsson.

Naturvårdsverket hänvisar till tidigare forskning och rapporter och konstaterar att trots att vargen dödar så pass liten andel renar så är det vargen som skapar mest oro bland renskötarna vilket leder till psykiska påfrestningar.

Men samtidigt menar Naturvårdsverket att det finns för lite forskning om vilken påverkan vargförekomst har på människors vardag, vad gäller exempelvis hälsa och livskvalité. Därför anser man sig inte kunna dra några generella slutsatser. Istället föreslår Naturvårdsverket att vidare utreda bland annat:

· hur stor andel av vargarna i renskötselområdet som ställer till med problem och hur stora problemen är
· hur mycket det egentligen kostar i merarbete när vargen skingrar renhjordarna

I sammanfattningen av analysen skriver Naturvårdsverket att även om renskötseln är bland dem som har mest problem med varg så har verksamheten kunnat fortgå och utvecklas under de tio senaste åren, samtidigt som antalet vargar ökat kraftigt den perioden.

Därför menar man i analysen att ekonomisk påverkan från vargförekomst inte är så stor att renäringen påtagligt har försvårats.

Men Jenny Wik Karlsson menar att man inte när det gäller rennäringen kan lyfta ut enbart vargens påverkan på det här sättet, utan problemen måste ses utifrån det totala rovdjurstrycket, även från järv, lo och björn.

Hon är orolig för vad den här analysen kan betyda för den framtida rovdjurspolitiken.

– Det är den stora risken, att våra politker och de som ska arbeta i framtida förvaltning sitter och läser det här med bilden av att det inte är något problem så varför kan vi inte lätta på det här med utbredningsområde och förekomst avvarg i renskötselområdet, man ger en skev bild av verkligheten.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".