Fåraherde Oskar Olin rullar ut ensilagebal i fårhage.
1 av 2
Under vintern rullar fåraherden Oskar Olin ut minst två höbalar dagligen i fårhagen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
500 tackor utfodras i fårhage.
2 av 2
Det är rusning till det utrullade smörgåsbordet. 500 tackor tar för sig. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Lantbruk

I Åre betar fåren ute hela vintern

Fåraherden: De föredrar att ligga ute
3:28 min

I höst har drygt 500 får i Åredalen betat ute ända fram till snön kom istället för att stängas in i ett fårhus hela vintern.

Det här är ovanligt i Sverige. Fåren sägs må bättre och det går åt mindre vinterfoder.

Nu har ett nytt rekord slagits.

– Fåren har levt på 100 procent bete ända fram till 30 november, säger fåraherden Oskar Olin.

Hos föreningen Fjällbete mellan Undersåker och Åre har dom nu 500 tackor och 40 baggar. Det gör dem till en av de större fårbesättningarna i norra Sverige.

I konventionell fårhållning stängs djuren inne hela vintern, vilket ger mycket jobb med utfodring och mockning. Här får dom vara ute.

– Vi märkte att de inte gick även om de har tillgång till fårhus. De föredrar att ligga ute. Det är konstigt tycker vi då när det är tio minusgrader och snö på marken, säger Oskar Olin.

I vinter får fåren även sitt vinterfoder där det har skördats. Man har lämnat kvar ensilagebalarna ute i fårhagen och rullar ut dem eftersom.

Modellen i Åre är ovanlig i Sverige, enligt docent Karl-Ivar Kumm på Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det är en mycket vettig väg att gå. Det är vanligt i till exempel Skottland, men det är mycket ovanligt i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".