biogas
Tankställe för biogas i Östersund. Foto: Ronja Mårtensson /SR
Politik

Majoriteten tror på en ökad efterfrågan av biogas

Socialdemokraterna: Syftet är att ta hand om vårt matavfall
0:40 min

Majoriteten i kommunfullmäktige i Östersund tror på en framtid med en biogasanläggning i Sundsvall.

I torsdagskväll röstade kommunfullmäktiges politiker i Östersunds kommun fram förslaget om att starta ett projekteringsbolag för biogas tillsammans med Sundsvalls och Hudiksvalls kommuner.

Anders Edvinsson, socialdemokraterna tror på en framtid med biogas.

– Syftet är att ta hand om vårat matavfall och att göra biogas av det i den omfattning som krävs.

– I det här sammanhanget ska vi utreda möjligheten att starta ett produktionsbolag för att ta hand om all vår matavfall som vi producerar i Östersund och göra om det till biogas, säger Anders Edvinsson (s).

Oppositionen anser att en anläggning borde byggas i Östersund. Men enligt Karin Thomasson (mp) finns det idag inte tillräckligt med matavfall för en egen tillverkning. Dessutom kommer större delen av råvaran från Sundsvall och Härnösand.

Ytterligare en orsak till att kommunen vill satsa på biogas nu är att Östersunds kommun har ett mål att år 2030 vara fossilbränselfri.

Men finns det en efterfrågan på biogas?

– I nuläget gör det det. Och marknaden beräknar att det kommer det göra i framtiden också. Det vi resonerar runt är att det behövs många olika former av drivmedel som är fossilfria, säger Anders Edvinsson (s).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".