Julgranstjuv 20151217, foto: Simon Gunnholt.
Mannen på bilden har inget med plastgranen att göra, i alla fall enligt mannens egen utsago... Foto: Simon Gunnholt. P4 Jämtland.
Julgransstölder

Var femte julgran stjäls

Julgranstjuvar och granförsäljning
3:11 min

En del skvätter illaluktande gödsel på granarna, andra kör drönare med värmekamera över sina marker - allt för att stoppa julgransstjuven.

Var femte julgran som pryder våra hem beräknas vara stulna, något som faktiskt påverkar skogsägarna ekonomiskt.
- Det är nog så att den del tycker att det är lite harmlöst och spännande att stjäla en julgran, kanske lite av en tradition men det är ju faktiskt stöld och helt olagligt, säger Ann Larsson vid Lantbrukarnas riksförbund i Jämtland.
Ett skogsbolag i de mellersta delarna av Sverige har bestämt att när de kommer på någon som stjäl en gran kan hen välja mellan att skänka en rejäl slant till välgörande ändamål eller att bli polisanmälda. En lite sympatisk form av utpressning säger Ann Larsson.
Av de cirka 3 miljoner granar som säljs i Sverige är omkring 10 procent importerade, något som visar på att det finns utrymme för fler julgransodlingar i landet.
LRF ordnade för ett par år sedan en kurs i granodling och nu finns det några skogsägare som gått samman för att utveckla odlingen i skogslänet Jämtland.
- Nåt som gläder mig är att det säljs färre plastgranar nu än för några år sedan, folk vill ha äkta vara säger Ann Larsson, som själv hoppat över granen i år till förmån för lite tallris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".