Försörjningsstöd

Snålt med julbidrag till fattiga barnfamiljer

1:43 min

Ragunda är den enda kommun i länet som ger julklappspengar till barnfamiljer som lever på försörjningsstöd, visar P4 Jämtlands rundringning.

445 kronor per barn får alla familjer, som levt på försörjningsstöd i minst ett år, om de ansöker om julbidrag från Ragunda kommun.

Julbidraget betalas ut till fyra hushåll med sammanlagt sex barn som ansökt. Tanken är att pengarna ska kunna gå till t.ex. julklappar, julmat och aktiviteter på jullovet.

– Det kan vara svårt att spara just när man haft försörjningsstöd under ganska lång tid, det finns väldigt lite pengar till jul då, säger Sara Tannå, socialsekreterare i Ragunda kommun.

I länets övriga kommuner skjuter inte socialtjänsten till några extra pengar för att det är jul. Det går alltid att ansöka och få en individuell prövning oavsett var man bor, men P4 Jämtlands rundringning visar att ingen annan kommun än Ragunda betalar ut julbidrag i år.

Det är upp till varje kommun att bestämma om extra julpengar ska delas ut till familjer med försörjningsstöd. Enligt en undersökning som TV4 gjorde förra året var det 70 procent av landets kommuner som valde att inte göra det.


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista