Regionförbundet Jämtlands län
Regionförbundet Jämtlands län. Foto: Ulrica Dahlänger/Sveriges Radio
Ekonomi och arbetsmarknad

Ljust för Jämtlands län - alla kommuner går plus

Susanne Hansson (S): Vi har en ekonomi i balans
3:03 min

Trots att det ofta fokuseras på mindre lyckosamma förhållanden visar P4 Jämtlands sammanställning att mycket i Jämtlands län går bra.


Alla åtta kommuner i länet har plus i kassan, arbetslösheten går ner, befolkningen ökar i hälften av kommunerna och inga skattehöjningar finns i sikte.

(Klicka på respektive kommun för att få fram mer information.)

Även här tros julhandeln slå nya rekord och folk är beredda att lägga mycket pengar på en ny skoter konstaterar Mattias Lönn som är ordförande i Åkersjöns skoterklubb.

– Kapital finns. Det är inget snack om den saken, säger han.

Trots några knackiga vintrar de senaste åren går försäljningskurvan stadigt upp för snöskotrar.

De senaste fem åren har försäljningen ökat med runt tio procent och hittills i år har cirka 10 000 nya skotrar registrerats in.

Men det är inte bara privatkonsumtionen som snurrar på i länet.

Alla kommuner tror på plusresultat i år och nästa år.

En ovan situation för det socialdemokratiska kommunalrådet Susanne Hansson i Strömsund.

– Vi har ju en ekonomi som verkar hamna i balans och det är vi ju nöjda med, säger hon.

Susanne Hansson lyfter fram nuvarande och kommande rekryteringsbehov i kommunen och hos privata arbetsgivare, som ljuspunkter framöver.

– Vi hoppas ju naturligtvis på ökad inflyttning och att vi ska växa.

På arbetsmarkanden och i befolkningsutvecklingen har Strömsunds stora utmaningar. Under det senaste året har arbetslösheten i kommunen har minskat lite, men den är fortfarande högst i länet på dryga tio procent och hittills i år har kommunens befolkning minskat med 127 personer.

Flyktingmottagandet pekas ut som största utmaningen för kommande år, av de flesta kommuner P4 Jämtland pratat med i kartläggningen.

De gör inte Susanne Hansson, men hon håller med om att det är en utmaning.

– När många nya kommer och när många kommer samtidigt är det en utmaning för kommunen. Det är ett ansträngt läge att hitta bostäder och klara av barnomsorg och skola, säger hon.

– Men vi tror ju att kan vi lyckas så att människor trivs då väljer man att stanna kvar och då blir man också en tillgång på arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".