Jaktvapen. Foto Scanpix
Jaktvapen. Foto Scanpix
Vargjakt

Licensjakt på varg får överklagas i domstol

Högsta förvaltningsdomstolens dom blir vägledande. Djurrättsvänner välkomnar att Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på varg nu kan överklagas.

Licensjakten aktuell i fem län
Besluten om vinterns licensjakt i Värmland, Örebro län, Västmanland, Dalarna och Gävleborg blev överklagade. Naturvårdsverket har dock i sin prövning funnit att besluten följer de regler och kriterier som finns för licensjakten.

Djurrättsvänner får rätt
Men Föreningen Nordulv har juridiskt drivit på om ökad rätt att överklaga vargjaktsbeslut, och Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) beslöt i januari att pröva den formella frågan om detta.

Nu har Nordulv fått rätt i HFD. "Det strider mot EU-rätten att förbjuda att beslut om vargjakt överklagas till domstol", skriver Högsta förvaltningsdomstolen.

-Vi är förstås jättelättade över det här beslutet och det handlar om att vi får ett klargörande att vi som miljöorganisation har rätt att överklaga den här typen av beslut i domstol, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, till TT.

HFD hänvisar till EU-direktiv
Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) hänvisar till EU:s så kallade livsmiljödirektiv, som enligt domstolen ställer "ovillkorliga krav på medlemsstaternas lagstiftning när det gäller att skydda hotade arter", som exempelvis vargen.

(TT)


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".