NYKÖPING 2015-09-19 Sveriges Erik Skoglund i sin titelmatch mot Ukrainas Oleksandr Cherviak vid boxningsgalan Nordic Fight Night i Nyköping . Foto: Pontus Lundahl/TT
1 av 2
Erik Skoglund i sin titelmatch mot Ukrainas Oleksandr Cherviak i Nyköping i september. Foto: Pontus Lundahl/TT
STOCKHOLM2015116 Svenske boxaren Erik Skoglund och motståndaren Derek Edwards håller pressträff på Berns inför matchen i Nyköping i helgen. Foto: Fredrik Sandberg / TT
2 av 2
Erik Skoglund och hans motståndare i lördagskvällens viktiga match, amerikanen Derek Edwards. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Boxning

Hårdslående adventshelg för svensk boxning

Erik Skoglund: ”Slår man honom är man redo för något större”
1:37 min

Spänningen stiger inför lördagens stora svenska proffsboxningshändelse. Matchen mellan Erik Skoglund och amerikanen Derek Edwards.

Vänstern har varit hans starkaste vapen.

Nu vill svenske proffsboxaren Erik Skoglund, IBF-titelhållare i lätt tungvikt, överraska - med en nytränad höger.

– Hoppas att jag blir dubbelt så bra, säger han med ett skratt inför fajten mot Derek Edwards.Svensken har alltid valt det säkra före det osäkra. I ringen har det resulterat i ett idogt användande av vänsternäven.

En taktik som har varit framgångsrik. Sedan proffsdebuten 2010 har Erik Skoglund vunnit 23 raka matcher, varav elva på knockout, och tagit hand om den interkontinentala IBF-titeln i lätt tungvikt.

Till fajten mot Derek Edwards har han breddat sitt register - med en vassare höger.

– Min vänster har hållit bra klass länge, kanske lite för bra. Har klarat mig för bra med bara vänstern och inte lagt in så många högerslag. Det gör att man till slut blir lite väl förutsägbar, så vi har jobbat mycket med högern, säger han.

TT: Vad har du gjort för att den ska bli bättre?

– Slagit mycket, säger han och skrattar.

– Nej, men jag har försökt att fokusera på att slå med högern under sparringen, kanske mer med höger än vad jag egentligen behövde göra.

TT: Vad är det som har saknats?

– Ibland kanske jag träffat bra med vänstern och det har varit läge att följa upp med en slagserie, men då har jag slagit en gång till med vänstern i stället. Jag har tagit det säkra före det osäkra. Vilket kanske inte har varit helt rätt. Men det är klart, är vänstern tillräckligt bra varje gång så behöver man ju inte det andra.

Fruktad högerkrok

Med sin nya höger vill Erik Skoglund vara mer offensiv än tidigare. 24-åringen räknar med att sätta press på Derek Edwards men svensken vet samtidigt om att han måste akta sig för amerikanens beryktade högerkrok, som sänkte Badou Jack i februari 2014.

– Naturligtvis gäller det att hålla avståndet. Jag har längre räckvidd. Vill egentligen inte prata för mycket taktiken men jag tror att han kommer att räkna med att jag går bakåt. Men jag har blivit starkare än vad jag tror att han kan föreställa sig, säger Skoglund.

– Om jag kan styra honom bakåt så tror jag att han får problem.

Edwards verkar ta allt med ro och är inte särskilt orolig inför fajten i Rosvalla Arena.

– Erik är en duktig boxare. Han är lång och gillar att använda hela ringen, men jag har inte sett något som är alltför imponerade. Jag vet vad jag ska göra för att få honom att blotta sig, säger han.

Blågul gala

I åtta av galans nio matcher finns det blågula boxare. Daniel Hartvig, Sven Fornling, Patricia Berghult, Hampus Henriksson, Otto Wallin, Oscar Ahlin, Anthony Yigit och Erik Skoglund är alla igång under kvällen.

Toppmatcherna: Anthony Yigit ställs mot den tidigare WBO-mästaren DeMarcus Corley och Erik Skoglund ska försvara sin interkontinentala IBF-titel mot Derek Edwards.

Fyra ronder

Daniel Hartvig-Gyorgy Varga, Ungern, super weltervikt.

Sven Fornling-Gary Abajyan, Georgien, lätt tungvikt.

Alexander Hagen, Norge-George Kandelaki, Georgien, lätt tungvikt.

Patricia Berghult-Sara Marjanovic, Serbien, lätt weltervikt.

Hampus Henriksson-Davit Ribakoni, Georgien, super mellanvikt.

Sex ronder

Otto Wallin-Samir Kurtagic, Österrike, tungvikt.

Åtta ronder

Oscar Ahlin-Varazdat Tjernikov, Ryssland, super mellanvikt.

Anthony Yigit-DeMarcus Corley, USA, super weltervikt.

Tolv ronder

Erik Skoglund-Derek Edwards, USA, lätt tungvikt.

Vad: Boxning.

Var: Rosvalla Arena, Nyköping.

När: Dörrarna till arenan öppnas klockan 17.00.

TV: TV10, sändning startar 18.30 och väntas vara över 23.30.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".