Vybild över vinterlandskapet
Bild från Mesklumpen, mot Stora Blåsjön. Foto: Per-Anders Persson
Väder

Tufft snöläge inför julen

Plusgrader och regn - för många väntar en grön jul. Men snön finns och hundratals skidbackar kommer att vara öppna i jul. 

Har du snö hos dig? Skicka in bild på det till oss, mejla p4jamtland@sverigesradio.se.

På flera håll i länet är det gröna gräsmattor som väntar i jul. Den senaste tidens värmebölja har smält borta den lilla snö som kommit. Men du som söker snö och skidåkning i julhelgen kan vara lugn - det finns snö i länet.

I Stora Blåsjön, i den norra länsändan, är det gott om snö. Per-Anders Persson rapporterar att han mätte upp 60 cm snö under måndagseftermiddagen.

De stora skidanläggningarna i länet har fått förlita sig på konstsnö och trots vädret ser det ljust ut. I Vemdalenområdet - Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö - har de 33 skidbackar öppna, men vill du åka längdskidor får du leta snö på annat håll. 

– Det är ett tufft läge just nu, men vi har ändå en alpinmässig produkt som vi är nöjda med tack vare all konstsnö som vi kunnat tillverka, säger Anders Lundqvist som är destinationschef på Skistar i Vemdalen.

I Åre är man också nöjd och där är det ett betydligt bättre snöläge i år jämfört med julhelgerna de senaste två åren. 

– Just nu har vi 42 öppna nedfarter och 32 liftar öppna i Åre och Duved-områdena. Vi har också 43 km längdspår, säger Niclas Sjögren Berg, som är destinationschef på SkiStar Åre.

Även i Funäsdalsfjällen kan man se fram emot en vit jul med öppna skidbackar och där har bokningsläget ökat med 18 procent.

– Igår hade vi 64 nedfarter öppna så det ser riktigt bra ut. Och vi har ungefär 10 mil längdspår färdigt här, säger Jonas Kojan som är VD för Destination Funäsfjällen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".