Mobiltelefon ligger i mattebok. Foto: JGY.
Mobiltelefon på lektioner kan vara störande. Foto: JGY.
Mobilanvändning

Mobilen, ett störningsmoment under lektionstid

Läraren: Mobilen är bra - om den används i rätt saker
3:24 min

Nuförtiden är mobilerna en viktig del i vår vardag. Detta syns även i skolorna där det kan ses som ett störningsmoment. Hur mycket stör mobilerna egentligen?

– Mobiler är bra när de används till rätt saker, så jag tycker inte att det ska vara ett förbud generellt säger Maria Bjurström, lärare vid JGY Wargentin.

Användning av mobiltelefoner på skolan har ökat de senaste året. Så pass mycket att regeringen ville införa ett mobilförbud på skolorna i Sverige, september 2014.

– Klart man ska få ha mobiler på skolan ifall det är något viktigt man har antecknat, säger Lina Andersson, elev på JGY.

I Bräckskolan, Göteborg har lärarna på skolan sett hur eleverna inte längre lekte på rasterna utan använde sina mobiltelefoner. Detta rapporterar Aftonbladet

– Jag tycker man ska diskutera i klassen vilka regler ska gälla och försöka hålla sig till de, säger läraren Christer Pålsson.


Det är medie eleverna Lisa Wiik, Olga Öberg, Emma Arltoft, Bäm Stugendal, Oliva Cati Starck från Jämtlands gymnasiums som gjort inslaget.

De går tredje året och har tillsammans med Annelie Lanner jobbat med radioreportage under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".