På många håll var det svårt att ta sig fram, både med bil och till fots, innan sandbilarna hade hunnit ut på juldagsmorgonen. Foto: Jessica Brander
Vintervägar

Vägar i Jämtland kan saltas mer 2017

Karin Netterman: Vi har problem med att klimatet ändras
5:55 min

Klimatförändringarna kan leda till att Trafikverket tvingas använda mer vägsalt. Redan nästa vinter kan vägarna i Jämtland och Härjedalen saltas mer.

Enligt Karin Netterman, projektledare på Trafikverket, är det mycket troligt att det kommer behöva saltas mer på länets vägar för att klara framkomligheten.

– Vi har problem med att klimatet ändras och vi har märkt av det redan den här hösten med otroliga mängder regn på kall vägbana.

Att börja salta är inget som kommer ske över en natt. Trafikverket kommer först att göra utredningar om eventuella vattentäckter eller andra skyddade verksamheter som kan finnas längs med vägsträckorna, men redan nästa vinter kan det komma en utökning av saltandet.

Fredrik Alverland och Johanna Vackdahl redde tillsammans med Karin Netterman ut saltläget för länet och svarade dessutom på en del frågor som kommit in från P4 Jämtlands lyssnare.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".