Region Jämtland Härjedalen. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges radio.
Region Jämtland Härjedalen hör till de som köpte kurser i omtvistade läran kommunikologi. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio
Utvecklingsprocesser

Region JH köpte kurser i omtvistad kommunikologi

Region Jämtland Härjedalen är en av de organisationer som har köpt kurser av ett utbildningsföretag med kommunikologi på programmet - en metod som det saknas vetenskapligt stöd för.

Regionen har köpt kurser för närmare 28 000 kronor.

Trots att vetenskapligt stöd saknas har svenska kommuner och landsting de senaste tre åren köpt in kurser i kommunikologi för drygt tio miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Region Jämtland Härjedalen hör till de som satsat pengar på kurser från ett av utbildningsföretagen.

På många håll i landet har ett kursmoment i utbildningarna varit att låta deltagarna krypa ytterst långsamt på alla fyra, något som ska leda till bättre beslutsfattande.

Kommunikologi marknadsförs som läran om det som är gemensamt i förändrings- och utvecklingsprocesser, men är inte resultatet av traditionell forskning och har inte heller blivit vetenskapligt granskad.

Kursdeltagarna får lära sig om nyckelfaktorer som leder till högre intelligens, bättre hälsa och bättre kommunikation. En sådan nyckelfaktor är långsamma kroppsrörelser, som sägs underlätta inlärning och leda till högre intelligens. Detta avfärdas enligt Vetenskapsradion av modern hjärnforskning som en myt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".