Facebooks serverhall i Luleå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Östersund föll på målsnöret när Luleå vann kampen om Facebooks serverhallar. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Näringsliv

Etablering av serverhallar i Östersund går trögt

Magnus Lindgren: Finns väldigt mycket att vinna
2:23 min

Trots att inget internationellt IT-bolag har nappat på att bygga serverhallar i Vinterstaden så fortsätter Östersund att storsatsa.

Fem anställda på Östersunds kommun och Jämtkraft jobbar aktivt för att dra de stora IT-jättarnas blickar mot Östersund, och även Krokoms kommun ska anställa en person.

De senaste åren har ett 10-tal av världens största IT-bolag besökt Östersund för att de är intresserade av att bygga dataserverhallar. Men ingen har ännu etablerat sig i Vinterstaden, enligt Östersunds etableringschef Magnus Lindgren, som leder ett 3-årigt projektet för att få datacenter till Östersund.

Konkurrensen har hårdnat sen Östersund förlorade kampen mot Luleå om Facebooks serverhallar 2011. Östersund inriktar sig inte bara åt den amerikanska marknaden längre, utan har också börjat titta på England, Tyskland och Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".