En man står framför en skylt som det står "Tillväxtanalys" på.
Tillväxtanalys vikarierande generaldirektör Jan Cedervärn bekräftar att personalen i Östersund är oroliga för vad som ska hända med deras jobb. Foto: Johanna Vackdahl/Sveriges radio
Myndighet

Tillväxtanalys riskerar nedskärningar

Fackordförande: Det skulle kunna bli vissa nedskärningar
1:01 min

Myndigheten Tillväxtanalys, med huvudkontor i Östersund, föreslås bli av med delar av sitt uppdrag. Facket befarar att det finns risk för nedskärningar i personalen.

En statlig utredning föreslår att andra myndigheter ska ta över Tillväxtanalys arbete med statistik, regional analys och de fem utlandskontoren, för att Tillväxtanalys ska kunna fokusera på färre men större projekt. Men exakt vad förslaget skulle innebära för de 30-tal anställda i Östersund är luddigt och medför därför en oro.

– Enligt förslaget så skulle det kunna bli vissa nedskärningar men det skulle också kunna bli nyanställningar för man tänker sig en lite förändrad profil av verksamheten, säger, Jörgen Lithander, fackordförande för SACO på Tillväxtanalys.

Tillväxtanalys vikarierande generaldirektör Jan Cedervärn tror däremot inte att förslaget skulle innebära några nedskärningar. Men han är starkt kritisk mot att lyfta bort uppgifter från myndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".