Arkivbild: Maria Pietilä Holmner från Åres storslalom december 2015
Arkivbild: Maria Pietilä Holmner från Åres storslalom december 2015. Foto: TT Nyhetsbyrån
Alpint

Maria PH bästa svenska i Flachaus storslalom

Tyskan Viktoria Rebensburg vann storslalomen i Flachau, Österrike. Maria Pietilä Holmner blev bästa svenska, på en 12:e plats.

Maria Pietilä Holmner blev bästa svenska i damernas storslalom i österrikiska Flachau. Hon var 26:a efter första åket, men stod för det näst bästa åket i åk två, och slutade till slut på tolfte plats. 

En stor anledning till detta var att det började snöa rejält lagom till att de åkare med framskjutna placeringar från första åket skulle köra sina andra åk.

– Kanske ett steg åt rätt håll men jag skulle vilja mycket mer. Jag hade lite skärande sväng i några svängar och det tar jag med mig. Jag ser fram emot Maribor (om två veckor). Först ska jag hem och träna och vila. Jag hoppas att jag kommer till Maribor och inte har lika ont som jag har haft de senaste dagarna”, säger Maria Pietilä Holmner, som plågats av ryggproblem, till SVT.

Amerikanska storstjärnan Lindsey Vonn körde ur, och Lara Gut kunde dra ifrån i den totala världscupen utan att lyckas. Österrikiskan stod för en grov miss och gick från fjärde till 19:e plats.

Slovenskan Ana Drev ledde efter det första åket och gick för att ta sin första VC-seger. Men mot Viktoria Rebensburg, tvåa efter första åket, kunde hon inget göra. Tyskan vann före Ana Drev, trea slutade italienskan Federica Brignone.

Slalomvärldscupens ledare Frida Hansdotter har i vinter även varit stabil i storslalom. Men till placeringsraden 10-9-6-9-8 kan hon nu också lägga 32. Svenskan var 2,70 sekunder långsammare än ledande Ana Drev i första åket, och kvalificerade sig inte för andra åket. 

Fartspecialisten Kajsa Kling från Åre tog sig vidare från första åket, men hade ett misslyckat andraåk och slutade på 23:e plats.

Damernas världscup fortsätter närmast med farttävlingar i Cortina d'Ampezzo kommande helg. Helgen därpå väntar storslalom och slalom i Maribor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".