Läkare och sjuksköterskor skyndar fram i sjukhuskorridor. Foto: Erik G Svensson/TT.
Foto: Erik G Svensson/TT.
Vård

Nytt försök att fasa ut stafettläkare

Regionråd: Vi behöver få bort hyrpersonal
0:54 min

Region JH vill ännu en gång försöka göra sig av med stafettläkare.

Under måndagen, när regionstyrelsen har möte, ska en ny modell diskuteras. Det handlar om att alla regioner och landsting runt om i Sverige ska säga nej till stafettläkare - till att börja med inom psykiatrin.

Det gäller både vuxenpsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin.

Regionrådet Ann-Marie Johansson (S) tycker att det är ett utmärkt förslag:

– Vi behöver komma bort från hyrpersonal. Det är utmärkt att psykiatrin tagit tag om det här, går tillsammans och jobbar så här.

Förra året köpte Region JH in stafettläkare för omkring 16 miljoner kronor inom psykiatrin.

Men det är inte bara dyrt. Patienter upplever att kontinuiteten blir sämre om många olika läkare hyrs in och den fasta personalen upplever att arbetsmiljön blir sämre.

– Jag hoppas att det här är en modell som utvidgas och att vi kan jobba så här inom fler specialiter, säger Ann-Marie Johansson.

Om allt går i lås räknar Region JH med att fasa ut stafettläkare inom psykiatrin 2018. För att klara av att fasa ut stafettläkare behövs minst två nya läkare som ska utbildas på plats, så kallade ST-läkare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".