Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Regionindelning

Landshövdingen sågar norrländsk storregion

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 15.35
Jöran Hägglund: Skulle krävas enorma investeringar i infrastuktur
(16 min)
Landshövding Jöran Hägglund. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio.
Landshövding Jöran Hägglund. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio.

De stora avstånden är det främsta argumentet mot planerna på att Jämtlands län ska ingå in en ny region Stornorrland. Det anser landshövding Jöran Hägglund.

– Slår man ihop de fyra nordliga länen så får man en yta som vida överträffar de flesta länder i Europa. Så avstånden är ju en faktor man måste ha med när man diskuterar en ny länsindelning, säger landshövding Jöran Hägglund.  

Länsstyrelsen i Jämtlands län avvisar de flesta argumenten för att bilda en ny storregion tillsammans med Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Det går att utläsa ur en skrivelse med synpunkter till Indelningskommittén.

– Vill man ha ett annat alternativ skulle man kunna tänka sig Jämtlands län, Västernorrland, Dalarna och Gävleborg. Det blir faktiskt fler invånare än vad det blir i de fyra nordliga länen - till hälften så stor yta, säger Jöran Hägglund.

Indelningskommittén har ställt frågor till Länsstyrelsen i Jämtlands län om en framtida regional indelning - där man utgått från Ansvarskommitténs slutbetänkande från 2007. Det handlar om ett antal kriterier för vad som kan vara relevant vid en framtida regionindelning: folkmängd, regionssjukhus, forskningsmiljöer, sammanhållna arbetsmarknadsregioner samt regional identitet.

Mycket tyder på att kommittén redan nu i juni kommer med ett förslag där Jämtlands län slås samman med Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Det skulle i så fall innebära att ändringarna kan träda i kraft redan 1 januari 2019

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".