Nationalparkens tilltänkta område används även för renskötsel.
1 av 2
Nationalparkens tilltänkta område används även för renskötsel. Foto: Stian Lysberg Solum/TT
Marit Persson har startat en namninsamling mot planerna på en nationalpark.
2 av 2
Marit Persson har startat en namninsamling mot planerna på en nationalpark. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio
Ny nationalpark

Stort motstånd mot nationalparksplaner

Många i Ljungdalen är skeptiska mot planerna på en nationalpark i området kring Helags, Sylarna och Vålådalen. Länsstyrelsen försöker lugna de oroliga.

På torsdagskvällen hölls ett dialogmöte på Vålådalens fjällstation om planerna på en eventuell nationalpark. Syften med mötet är att ge länsstyrelsen och naturvårdsverket ett bättre underlag när de går vidare. Planerna är i sin linda – en nationalpark skulle tidigast kunna vara på plats år 2021.

På Facebook har en grupp bildats mot etablerandet av nationalpark som över 1 400 personer gillar. En av dem som är med där är Marit Persson, som kommer från Ljungdalen. Hon har även skapat en namninsamling mot planerna och tror att nationalparken kan slå hårt mot hennes hemby genom att skotertrafiken begränsas. Hon tvivlar på länsstyrelsen försäkringar om att några sådana restriktioner inte kommer bli av.

– Jag vet inte om jag litar riktigt på det. Jag har hört att de etablerat andra nationalparker förut och sagt att de inte kommer bli inskränkningar på skoteråkning men sen har det blivit så i alla fall.

Men det finns ingen anledning till oro, menar Lisa Tenning som arbetar med nationalparksfrågan på länsstyrelsen i Jämtland. Skoterlederna kommer inte att påverkas av en eventuell nationalpark.

– Vi får fortsätta att ha en dialog med dem och försöka nå fram med budskapet att skoterlederna kommer att finnas kvar. Det blir en falsk sanning att nationalparken stänger området för nyttjande. Det är snarare tvärtom, säger hon.

Området används även till renskötsel av den närliggande samebyn Handölsdalen. Richard Åström som är ordförande där tycker det är viktigt att samerna får fortsätta använda platsen på samma sätt som de har gjort tidigare.

– Det är viktigt att de rättigheter som vi har idag ska vi också ha imorgon. Det är första gången på väldigt lång tid som man försöker bilda nationalpark i ett renskötselområde så vi får se vart vi landar, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista