Polisen skylt Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Polisen skylt
Polis

Polisen i Jämtland lägger locket på om flyktingsituationen

Polisen: Det är inte en allmän handling
1:01 min

Polisen lämnar inte ut uppgifter om sitt arbete med flyktingsituationen. När P4 Jämtland begär ut uppgifter om anmälningar och utredningar om hot, våld och andra brott vid länets flyktingboenden är det locket på.


Trots att varje anmälan där målsägande, den misstänkte eller en förhörsperson är migrant märks med en särskild kod. Detsamma gäller för brott eller händelser kopplade till platser eller fastigheter som är flyktingboenden.

Det är inte en allmän handling, enligt Tomas Sjöholm, gruppchef vid polisens rättsavdelning i område Nord.

– Det bli avslag med hänsyn till att det som är kopplat till den särskilda händelsen Alma har bedömts att det inte utgör en allmän handling, säger han.

Varför inte det?

– Därför att det är ett pågående ärende.

Tidigt i höstas beslutade polisen om en så kallad särskild händelse, som man kallar för Alma.

Det ökade asylmottagandet i landet har inneburit stora påfrestningar för polisen. En tidskrävande uppgift har varit att rycka ut till asylboenden runt om i länet.

Men nu när P4 Jämtland vill få reda på hur stor omfattning det varit får vi nej på vår begäran, med hänvisning till att det är ett centralt beslut.

– Det ligger ett ärende som är avgjort redan i kammarrätten i Stockholm. Så generellt så får man det beslutet om att det inte är en allmän handling och att det inte finns någon skyldighet att lämna ut det.

Vad är insats Alma?

  • Den 8 september beslutade den Nationella operativa avdelningen om en så kallad särskild händelse, med anledning av de ökande antalet asylsökande.
  • Syftet var att säkerställa ordning och säkerhet i och kring mottagandet av de asylsökande samt att skapa en bild över vilka de är som kommer samt vad de vill. 
  • Sekretessen motiveras med att polisen under pågående operativt arbete är återhållsam med information för att inte riskera att skada polisens arbete.
  • Insatsen pågår fortfarande och kommer preliminärt att avslutas den 18 februari.

Källa: polisen.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".