Tvåplans tegelhus
Det före detta äldreboendet Berghem i Hoverberg är numera HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Flyktingmottagning

Många polisutryckningar till asylboenden i Berg

3:58 min

I Bergs kommun bekräftar nu polisen och kommunens ansvariga att flyktingsituationen har inneburit mycket merarbete.


Som P4 Jämtland rapporterat lämnar polisen inte ut uppgifter om antalet anmälningar om våld och hot vid flyktingboenden i länet. Men att samla många människor på begränsad yta, som det är vid flera asylmottagningar, sker inte friktionsfritt bekräftar kommunpersonal och polis i Bergs kommun.

På ett av kommunens HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, som var tänkt för 14 personer, har i själva verket dubbelt så många, 28 pojkar, bott.

Trångboddheten har bland gjort att bråk har uppstått, enligt vård- och omsorgschefen Helén Rickardsson.

– När du bor trångt skapar ju det konflikter. När det är människor som kommer från andra länder och som redan upplevt en hel del otrevliga saker omkring sig, säger hon.

– Och då komma och inte riktigt veta riktigt hur regler fungerar i Sverige och då ska du bo trångt dessutom med människor du inte känner.

Polisen har ringts in vid flera tillfällen.

Inför förra året hade Bergs kommun en överenskommelse med länsstyrelsen om att ta emot 20 ensamkommande flyktingbarn, men det blev 80 som kom.

När P4 Jämtland kommer till Berghem, boendet för ensamkommande flyktingbarn i Hoverberg,

På biblioteket i Svenstavik träffar P4 Jämtland två ungdomar, som bor och har bott på Berghem, boendet för ensamkommande flyktingbarn i Hoverberg utanför Svenstavik.

De säger att dom inte törs inte ställa upp på en intervju, men berättar att de många gånger hamnat i bråk på boendet och vill inte bo där.

Och att de varit allvarliga händelser med knivar inblandade.

Något som Ingrid Larsson, polischef för yttre verksamhet i Berg och Härjedalen, bekräftar.

– Det är framförallt ärenden där det förekommit våld och hot. Med tillhyggen och så där också då, säger hon.

Enligt polisen har man ryckt ut ett stort antal gånger, till bland annat Berghem, vilket påverkat arbetssituation för de två poliser som finns på polisstationen i Svenstavik.

– Det är klart att det gör att vi får ägna mindre tid åt att brottsförebygga som väl är vårat huvuduppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista