Tandvårdsbehandling
Regionen undersöker nya sätt att ta betalt för tandvård. Foto: Jessica Gow/TT
Folktandvården

Regionen undersöker nya sätt att betala för tandvård

0:59 min

Just nu pågår en förstudie där regionen undersöker nya betalningsmodeller. Målet är att fler ska kunna betala för sin tandvård.

– Man får relativt stora räkningar inom folktandvården och det gör att vi måste titta på andra modeller. En av de modellerna är den i Västerbotten där man lagt ut allt på ett externt företag, säger Anders Frimert som är socialdemokratisk ledamot i regionstyrelsen och ansvarig för primärvård och tandvård hos majoriteten.

Enligt en enkätundersökning som Tandläkartidningen genomförde 2013 var de boende i Jämtland sämst i Sverige när det gäller att betala för sin tandvård. Det är också något som spelar in när det gäller planerna på nya betalningsmodeller.

– Ja, det är också därför man ser över modellen. Man ska inte behöva avstå från tandvård bara för att det kostar för mycket pengar, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista