Många kommuner hinner inte med arbetet med ensamkommande.
Många kommuner hinner inte med arbetet med ensamkommande. Foto: Jessica Gow/TT
Flyktingkrisen.

Svårt att hinna med arbetet med ensamkommande barn och unga

0:55 min

En undersökning från Socialstyrelsen visar att många kommuner brister i arbetet med ensamkommande barn. Strömsund är en av de kommuner som inte hinner med.

Kommunernas arbete med ensamkommande barn och unga brister i alla led, visar en nationell undersökning från Socialstyrelsen. Kartläggningen omfattar 50 kommuner och 86 procent svarar att de inte har möjlighet att följa upp placeringarna.

Bräcke och Strömsund är de kommunerna från länet som har svarat på enkäten och värst verkar situationen vara i Strömsund. Bland annat svarar kommunen att utredningsarbetet blir lidande och inte kan genomföras inom lagstadgad tid och att kommunens socialsekreterarna tycker att "utredningsarbetet inte utförs tillfredsställande".

Strömsund lider också brist på goda män, familjehem, jourhem, kontaktpersoner och kontaktfamiljer.

- Det har varit ett väldigt pressat läge med den mängd ensamkommande vi har tagit emot under hösten. Detta är en helt naturligt konsekvens av att ta emot så här många barn, säger Strömsunds kommunchef Anders Andersson.

Det hårda trycket har också gjort att andra delar av Strömsunds socialtjänstverksamhet blivit lidande eftersom resurser har fått styras om till arbetet med nyanlända barn och unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista