Flyktingar i norrlänen får info om sex och samlevnad. Foto: TT
Flyktingar i norrlänen får info om sex och samlevnad. Foto: TT
Hälsa

Norrlandstingen ger sex- och samlevnadskunskap till flyktingar

Paula Tammia: Kvinnorna är först lite blyga.
1:23 min

RFSU kräver sex- och samlevnadsundervisning för ensamkommande flyktingpojkar. Något som redan finns i de fyra nordligaste länen sen flera år.


– Det är lika viktigt som vilken del av hälsan som helst. Man kan ju undvika oönskade graviditeter och smittspridning och så vidare, säger Paula Tammia, som jobbar på Bolidens hälsocentral.

En grupp inom sjukvården har jobbat fram dokument med samtalsstöd inom projektet Hiv/STI-prevention till migranter i norr. De har utbildningstillfällen för personal som möter flyktingar, föreläsare i olika ämnen kring sexuell hälsa och prevention, graviditet, smittsamma sjukdomar osv

Flyktingar har rätt till gratis hälsoundersökning. Man tar också prover så att eventuella sjukdomar kan behandlas och att man kan förebygga smittspridning. Många är unga, och kanske blyga, så man får ta det varligt och berätta om tystnadsplikten, säger Paula Tammia.

– Kvinnorna är positiva, först är de lite blyga och vill inte alls prata om sex och samlevnad men sen när vi får förtroende får varandra blir de jätteglada över att få veta hur det funkar.

– Killarna får veta vad som gäller i Sverige; att man inte får inte vara ihop med tjejer under en viss ålder och att prevention också handlar om att inte sprida sjukdomar, säger Paula Tammia.  

När det kommer hela familjer till hälsokontroller får man kanske vänta med att ta upp just frågor kring sex- och samlevnad.

Och när det gäller att behandla och förebygga sexuellt överförbara infektioner handlar det inte bara om de vi är vana här, som klamydia och kondylom och hiv, utan också sånt som syfilis.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".