sz7e757d . Foto: Hampus Andersson / TT
Svenska motståndsrörelsen, som är en del av den Nordiska motståndsrörelsen, har bland annat varit inblandade i upploppet när nazister stormade en manifestation mot nazism i Stockholmsförorten Kärrtorp 2013. Foto: Hampus Andersson / TT
Polisiärt

Nynazistisk demonstration utreds av polisen

Polisen: Många människor ringde och var upprörda
4:16 min

Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Östersund i lördags misstänks ha varit olaglig.


Det var i lördags som personer från Nordiska motståndsrörelsen delade ut högerextremistik propaganda på Stjärntorget i Östersund. Polisen har upprättat en anmälan eftersom demonstrationen misstänks vara olaglig.

Det var många uppretade lördagsflanörer som ringde till polisen eftersom de kände sig antastade av medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen. Polisen skickade en patrull till Stjärntorget.

Det visade sig snabbt att Nordiska motståndsrörelsen varken ansökt om tillstånd eller anmält till polisen att man skulle ha en manifestation.

– Vi kommer att utreda det här enligt ordningslagen: om det krävdes ett tillstånd eller en anmälan för allmän sammankomst, säger Stephen Jerand som är polisområdeschef i Jämtlands län till P4 Jämtland.

En polisanmälan har alltså upprättats?

– Det stämmer.

Och vad är brottsrubriceringen?

Olaga sammankomst.

Den senaste tiden har polisen också fått flera påringningar om att Nordiska motståndsrörelsen delat ut propagandablad i folks brevlådor. Men så länge det inte rör sig om hets mot folkgrupp kan polisen inte ingripa.

Tidningen Expo som kartlägger högerextrema rörelser anser att Nordiska motståndsrörelsen är både nynazistisk och våldsam.

I det flygblad som delades i helgen ut står bland annat: "Nordiska motståndsrörelsen vill med alla tillgängliga medel, på lång sikt, verka för att återta makten från den globala sionistiska elit som ekonomiskt och rent militärt ockuperat större delen av vår värld."

– Vi har ju både yttrandefrihet och demonstrationsfrihet i Sverige. Polisen har gjort en bedömning mot brottsbalkens bestämmelser och finner ingenting i den här texten som strider mot lagen, säger Stephen Jerand.

Hade ni inte kunnat avvisa dem från torget eftersom de saknade tillstånd?

Man kan göra det i svårare fall när demonstrationer urartar och det blir ordningsproblem och trafikproblem.

Men om människor ringer och är upprörda och känner sig antastade?

– Det räcker inte.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".