Peter Bartelmess på Frösön bjuder Richard Mugabo och Charles Higiro på middag.
Sedan de gick med har Peter Bartelmess, Richard Mugabo och Charles Higiro kommit varandra nära. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.
Vägvisare & Vän

Lång kö för att delta i integrationssatsning

0:59 min

Intresset är stort för att lära känna nyanlända i Östersund - så stort att det till och med är kö till kommunens integrationsprojekt Vägvisare och vän.

Sedan projektet startades har 90 nyanlända matchats med någon från ett svenskt hushåll. Men 160 östersundare väntar fortfarande på att träffa någon nyanländ.

För att komma till rätta med den obalansen arbetar kommunen på flera fronter för att få in fler nyanlända i projektet, säger Jean-Luc Kabisa, integrationssamordnare på Östersunds kommun.

- Vi gör mycket reklam och har varit på Svenska För Invandrare, vi har haft möte med arbetsförmedlingen och använder alla kanaler.

Några som har träffats genom projektet är Peter Bartelmess frön Frösön och Richard Mugabo och Charles Higiro som kommit till Sverige från Rwanda. De har fått mycket hjälp genom projektet och tycker kontakten med Peter varit givande.

- Jag tänker att det är viktigt att träffa honom. Det är viktigt för oss. Om man inte har några kompisar eller är det svårt att lära sig språket, säger Charles Higiro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista