Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtlands län. Foto: Peter Söderlund/Sveriges Radio.
Stephen Jerand är polisområdeschef i Jämtlands län. Foto: Sveriges Radio Jämtland
Dödsfall

Polisen tillbakavisar kritik i samband med dödsfall

4:17 min

Särskilda åklagarkammaren ska utreda om Östersundspolisen brustit i rutinerna när en 50-årig man som omhändertogs för fylleri på lördagen senare avled.


Det var på lördagskvällen som polisen fick larm från en restaurang om en berusad man.

– Eftersom mannen var stökig fördes han till polisarresten och inte till tillnyktringsenheten. De tar inte emot stökiga personer och har inte heller möjlighet att låsa in dem, säger Stephen Jerand polisområdes chef i Jämtland till P4 Jämtland.

Enligt Jerand tittades mannen till en gång i kvarten enligt de rutiner polisen har vid omhändertagande av berusade personer. En kvart innan mannen skulle friges vid 13-tiden på söndagen rörde han på sig. Men vid själva frigivandet när arrestpersonalen försökte väcka mannen gick det inte - och ambulans tillkallades.

På söndagskvällen dödförklarades mannen på Östersunds sjukhus. Ärendet ligger nu hos en den Särskilda åklagarkammaren.

Kan det vara så att polisen brustit i rutinerna?

– Det får utredningen visa, säger Stephen Jerand.

Mannen dödförklarades på söndagskvällen. Varför har inte polisen gått ut med de här uppgifterna tidigare?

– Vi går ju inte ut med pressmeddelande normalt i sådana här fall. Sedan är det ju också lite komplext med tanke på att alla anhöriga ska underrättas.

Sådana här dödsfall väcker alltid stor uppmärksamhet. Hade det inte varit bättre att föregå spekulationer om att polisen försöker mörka?

Om man utgår från att polisen alltid mörkar så kan man ju göra det, men så är det inte. Det finns ingen som helst tendens till mörkning i någonting av det här.

Håkan Roswall är den åklagare som leder förundersökningen. Han har ännu inte tagit del av några handlingar som rör fallet och kan därför inte ge några uttalanden.

Hur lång tid tar en sådan här utredning?  

Normalt fattas beslut om en utvidgad rättsmedicinsk undersökning och det brukar ta mellan 4-6 månader, säger Håkan Roswall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista