Talgoxe som huttrar i snöyran. Foto: Hasse Holmberg/TT
Talgoxe som huttrar i snöyran. Foto: Hasse Holmberg/TT
Zoologi

Talgoxen - fågelbordets smartaste

Talgoxen är inte bara en av våra vanligaste fågelarter, den är också en av de smartaste.

Det syns tydligt i dess arvsmassa. Gener som kodar för inlärning och intelligens har påverkats mest under evolutionens lopp.

Det framgår av en ny studie i Nature Communications där forskarna kartlagt artens hela dna.

Forskarna, som är verksamma vid olika universitet i Holland, USA och Storbritannien, konstaterar att gener som är kopplade till olika hjärnfunktioner, exempelvis förmågan att lära sig nya metoder för att hitta föda, har utsatts för ett hårdare urvalstryck än andra gener.

Detta är kanske inte så förvånande. Talgoxen har studerats mer intensivt än kanske någon annan fågelart på jorden - och i merparten av studierna har de små fåglarna avslöjat en förbluffande mental kapacitet.

Smarta mesar

I England blev de riksbekanta redan på 1920-talet sedan de lärt sig att bryta sönder kapsylerna på mjölkflaskor för att kunna komma åt grädden som samlats överst i flaskan.

Detta var inlärt beteende, inte medfött, som fördes vidare genom härmning från generation till generation.

För några år sedan upptäcktes att talgoxar i Ungern lärt sig att döda vintersovande fladdermöss, och i Finland upptäcktes nyligen att de kan attackera och döda andra småfåglar. Talgoxar är begivna på fett och kött, och såväl fladdermössen som småfåglarna konsumerades med god aptit.

Brukar redskap

De har också observerats när de pillrat ut larver ur trädhål med hjälp av styva tallbarr - en form av redskapsanvändning.

I samtliga fall rör det sig om inlärda beteenden som är så pass avancerade att vi inte förväntar oss att andra fåglar än möjligen kråkfåglar, och kanske papegojor, ska mäkta med dem. Men talgoxarna har vid upprepade tillfällen visat prov på en anmärkningsvärd intelligens.

En tidigare studie, där 803 fågelarter granskades, fann att talgoxen var bland de allra främsta när det gällde innovationsförmåga.

(Roland Johansson/TT)


Fakta om Talgoxen

Talgoxen (Parus major) tillhör familjen mesar. Den finns i nästan hela Europa, i Sibirien, i Mellanöstern och i nordvästra Afrika.

Arten är mycket vanlig. I Europa beräknas finnas mellan 46 och 91 miljoner par, vilket motsvarar 138-273 miljoner individer. Den svenska populationen omfattar 2,6 miljoner par.

Talgoxen är relativt stor för att vara en mes. Dess längd uppgår till mellan 13 och 14 centimeter.

Källor: IUCN, SOF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista