Christina Mellergård och Jean Luc Kabisa
Christina Mellergård och Jean Luc Kabisa
Vägvisare & Vän

Bilderna på döde Aylan väckte intresse för integrations-projektet

Integrationshandläggaren: Vän-projektet är vår prio 2016
7:35 min

Många ville engagera sig efter att ha sett bilderna på döde 3-åringen Aylan. De intresserade östersundarna är långt fler än antalet nyanlända i kommunens integrationsprojekt.

Just nu väntar cirka 160 personer från Östersund på att få kontakt med någon nyanländ genom Östersunds kommuns projekt Vägvisare och vän.

– Ja, det finns ett överskott på östersundare, säger Jean Luc Kabisa, integrationshandläggare på Östersunds kommun.

Han fortsätter:

– Det beror på olika faktorer. Först och främst är vi noggranna med att det ska vara rätt matchning. Sedan vill vi att man ska ha en viss språkkunskap, så att man kan kommunicera. Men det spelar ingen roll på vilket språk.

Sedan maj månad 2015 har 92 hushåll matchats, och arbetet sker kontinuerligt.

Projektet Vägvisare och vän har pågått i flera år, men i och med bilderna på den döde 3-åringen Aylan som spolats upp på en strand i Turkiet, väcktes intresset av engagemang på allvar.

- Då vaknade Östersund över en helg. Bara den helgen fick vi in 70 intresseanmälningar. Det var vi ju inte förberedda på, men det är också positivt eftersom inga nyanlända nu behöver stå i kö, berättar Christina Mellergård, integrationshandläggare.

Hur har kommunen marknadsfört projektet till de nyanlända?

– Vi träffar alla nya som kommer till Östersund och som får en bostad genom kommunen, då berättar vi alltid om det här. Men vi kan vi bättre på att informera, absolut. Vi jobbar stenhårt på det hela tiden. Vi vill ge förutsättningar så det hellre blir kvalitet än kvantitet. Men självklart vill vi ännu mer, så att detta är vårt prio under 2016.

Jean Luc Kabisa kom själv till Sverige från Burundi, men något liknande projekt fanns inte tillgängligt för honom då.

– Nej, var framåt och ivrig. Jag försökte skaffa kontakter på egen hand, det gick bra, men det är inte alltid lätt. Ett sådant här projekt hade varit till stor hjälp, säger Jean Luc Kabisa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".