Kötthandlare är chockade över köttfusket.
Magnus Bardosen är butikschef och chockad över det misstänkta köttfusk som uppdagats. Foto: Johanna Svensson/ Sveriges Radio Foto: Johanna Svensson/ Sveriges Radio
Mat

Matvaruhandlare upprörs över misstänkt köttfusk

0:27 min

Många matvaruhandlare i Jämtlands län reagerar starkt på det misstänkta köttfusk som uppdagats.

De handlare P4 Jämtland talat med säger att de själva inte säljer kött från de två gotländska företag som pekats ut.

Hundratals ton utländskt kött kan ha sålts som kravmärkt svenskt kött till matbutiker, sjukhuskök, restaurangkök och skolmatskök i hela landet. Fusket kan ha pågått under flera års tid.

– Jag bli bestört. Man får inte fuska med sådana här saker. Det är sådant som absolut inte får ske. Kunderna ska kunna lita på det som står på förpackningen, säger Magnus Bardosen, butikschef.

Det är Livsmedelskontrollen vid Stockholm stads miljöförvaltning som kommit fusket på spåren. Två gotländska företag har pekats ut att ha blandat upp svensk kött med importerat kött från bland annat Tyskland och Nederländerna. Köttet har sedan sålts som svensk kött och ibland även varit kravmärkt.

P4 Jämtland har gjort en rundringning till ett 10-tal matbutiker i Jämtlands län. Alla butikschefer är chockade över den upptäckt som livsmedelskontrollen gjort och meddelar att de inte säljer kött från de gotländska företagen.

Men kan man som kund vara helt säker på att märkningen i butiken är helt rätt?

– Vi gör så gott vi kan och jag litar på mina kontrollorganisationer. Så jag är helt trygg med att vi säljer det svenska kött som vi påstår, säger Magnus Bardosen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista