Lovisa Arvidsson
Lovisa Arvidsson. Foto:`Frida Eriksson/SR
Politik

LT:s ledarskribent: S måste få in flyktingkrisen i välfärdsbygget

Lovisa Arvidsson: Kommunalkrisen smetar ut sig
8:30 min

Enligt ny Sifo-undersökning får Socialdemokraterna rekordlågt resultat. Oberoende socialdemokratiska LT:s ledare Lovisa Arvidsson ger sin kommentar.

Enligt Sifos färska undersökning, gjord under perioden 11-21 januari, fick Socialdemokraterna 23,2 procent av väljarna medan Moderaterna blev största partiet med 25,6 procent.

Lovisa Arvidsson, ledarskribent på oberoende socialdemokratiska Länstidningen, tror att bland annat att den senaste tidens kris för fackförbundet kommunal har bidragit:

– Den smetar ut sig över hela arbetarrörelsen och det är ett stort problem att det visar sig att man inte riktigt är den som man vill visa sig företräda. Utan att man har betett sig som en slags pamp – någon man inte alls vill vara, säger Lovisa Andersson.

I Sifos undersökning fick Alliansen 42,8 procent och de rödgröna 37,2. Undersökningen är gjord genom att fråga 1948 personer om vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag. 

Det har kommit kommentarer att statsminister Stefan Löfven (S) inte är tillräckligt synlig. 

– Det ligger Löfven i fatet att han inte slår på stora trumman med sin politik, utan driver en politik som inte blir så synlig utåt. I flyktingkrisen har han jobbat mot EU, vilket länge var regeringens spår. Löfven behöver bli mer tydlig med sin politik, säger Lovisa Arvidsson.

Den största anledningen till tappet tror Lovisa Arvidsson beror på Socialdemokraternas agerande i flyktingfrågan:

– Den politik som regeringen har velat föra under det gångna året har fullständigt kommit i skymundan av framför allt flyktingkrisen. Moderaterna har lyckats knyta migrationsfrågan till sin kärnpolitik. De levererar förslag om låglönejobb, uppluckrade kollektivavtal och villkorad välfärd, säger Lovisa Arvidsson och fortsätter:

– Socialdemokraterna har själva inte formulerat en politik för hur man ska få in flyktingsituationen i ett välfärdsbygge för framtiden. Man står istället handfallen, vilket jag är väldigt kritisk emot. Jag tror att de skulle kunna formulera en politik som handlar om bostäder och hur vi kan anpassa utbildningssystemet och arbetsmarknaden för de här människorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".