elever och lärare på wargentinskolan
Lärare och elever vill göra skillnad på förintelsedagen. Jonathan Bergeskär-Nelson, elev, Mikael Dahlgren, lärare, Camilla Göransson, lärare och Desiree Andersson-Kuivala, lärare.
Förintelsedagen

Gymnasieelever hedrar offren på förintelsedagen

0:26 min

Eleverna på Jämtlands gymnasium Wargentin uppmärksammar idag förintelsens offer genom att bland annat säga "Hej!" till folk dom inte känner.

Det är idag 71 år sedan offren befriades vid förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Samma datum, den 27 januari, är det också den internationella minnesdagen för förintelsens offer.

På Jämtlands gymnasium Wargentin vill eleverna hedra dagen genom att aktivt göra skillnad.

– Jag tycker att det är jätteviktigt, för att det är en så hemsk händelse och det är bra att skolan tar engagemang och inte blundar. Vi gör små och stora grejer för att lära oss göra skillnad, säger eleven Jonathan Bergeskär-Nelson.

På vilket sätt kan man aktivt göra skillnad?

– Dels tycker jag att man aktivt kan ta reda på och lära sig mer om förintelsen och andra världskriget och om vad som hände. Men sen tycker jag att man kan ta ner det på personlig plan. Prata med andra människor, diskutera, möta någon med annan åsikt och lära sig mer, säger Camilla Göransson, lärare.

Vad är det ni elever ska göra idag ?

– Det är allt ifrån att vara allmänt trevlig, donera pengar, göra insamling av pengar och att packa varor åt folk på stan, säger Jonathan Bergeskär-Nelson, elev.

Dagen kommer också att uppmärksammas på sociala medier genom fotografier.

– Vi kommer att göra ett bildspel som ska visas upp. Jag hoppas på en explosion på sociala medier, säger Emma Eriksson, elev.

Skolan kommer även att arrangera en frågestund där eleverna kan ställa frågor om förintelsen.

– Punkten heter "våga fråga". Där vi fångar elever som kan ställa frågor som rör andra världskriget och eller förintelsen som ett fenomen, säger Mikael Dahlgren, lärare.

När jag säger ordet förintelsen till dig, vad tänker du då?

– Jag tänker ordet "fruktansvärt". Och att jag vill göra allt för att det inte ska hända igen, säger eleven Johanna Söderström.

Tror du att något liknande kan hända idag?

– Jag önskar verkligen att alla kan göra stora som små saker för att inte något liknande ska hända igen, säger hon.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista