En av åkeriet Sandberg & Jonssons lastbilar.
Ungefär 1 500 förare i Jämtland påverkas. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.
Nya europeiska regler

Utbildning för lastbilsförare kritiseras

0:46 min

I höst måste alla lastbilsförare ha genomgått en ny utbildning för att kunna fortsätta jobba. Men utbildningens innehåll får kritik.

Många åkerier i Jämtland ligger bra till för att hinna genomföra den utbildning för lastbilsförare som krävs för att de ska få fortsätta jobba. Det visar P4 Jämtlands rundringning till flera av länets större åkerier.

På åkeriet Sandberg & Jonsson i Östersund har de flesta genomgått större delen av utbildningen. Chauffören Anders Fredin är klar med utbildningen men han tycker att innehållet är fel.

– Jag tycker att  det är synd att man inte gjort något riktigt utbildningen. Det som hade varit bra hade varit att gå igenom sådant som är nytt, till exempel nya vägskyltar, viktbegränsningar. Sådant som vi har nytta av. Det är ju det man skulle ha tagit in i den här utbildningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista